Sfarsitul celei de a 5-a luni de sarcina

A 25-a saptamana de la prima zi a ultimei menstruatii. A 23-a saptamana de la fecundare

Despre viitorul tau copil

Lungimea lui este de 18 cm de la cap la coccis si de 28cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 560 grame. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 6,4cm.

Mugurii dentari secreta deja materialul din care se vor forma viitorii dinti de lapte.

Pufuletul fin (lanugo) acopera tot corpul, iar stratul gras de protectie (vernix caseosa), care acopera pielea, devine mai consistent.

Diferentierea organelor sexuale este incheiata. Daca ai fetita, vaginul ei a capatat forma unui tub scobit. Daca ai baiat, celulele testiculare care produc hormonul masculin (testosteronul) cresc numeric, dar testiculele inca nu au coborat in scrot.

Sexul copilului se poate distinge la ecograf incepand din saptamana a 24-a, cu o marja de eroare de 20%.

Copilul are sangele mai rosu decat tine. Faptul se datoreaza globulelor rosii, care contin o hemoglobina mai bogata in fier decat la adult, avand astfel o afinitate mai mare pentru oxigen.

Migrarea celulelor nervoase, neuronii, se incheie spre sfarsitul celei de-a 25-a saptamani de amenoree. Numarul lor este cel definitiv. De acum, ele continua sa se diferentieze, pierzandu-si insa intreaga capacitate de a se divide.

Despre tine, viitoarea mama

Burta ti s-a rotunjit acum. Cresterea fatului, si, in consecinta si a uterului, deplaseaza organele interne. Mai ales diafragma urca, coastele din partea inferioara a toracelui se indeparteaza, in vreme ce stomacul este usor impins intr-o parte. Stomacul se goleste mai incet, ceea ce favorizeaza unele refulari de suc gastric acid spre esofag.

Sfaturi

Atentie la anemie, fatul produce intens globule rosii si deci consuma mai mult fier. O parte din acest fier ii este adus prin alimentatia obisnuita a mamei, iar alta parte este extrasa din rezervele materne (chiar din globulele rosii ale mamei). Rezultatul este o anemie. Apeleaza la sfatul medicului.

Pentru informarea ta

Drepanocitoza este o boala a sangelui datorata unei forme anormale de hemoglobina. Boala atinge mai ales populatiile din Africa, Insulele Antile si Statele Unite. Medicul trateaza anemia si face recomandarile ce se impun.

Herpesul este o boala produsa de un virus, care ramane in stare latenta in celule, pana un stimul oarecare declanseaza multiplicarea lui, care se manifesta prin eruptie. Herpesul se localizeaza pe mucoase. Pe fata, tumefiaza buzele. Cand este genital, se manifesta in general pe vulva, vagin, uneori pe col. In aceste cazuri, devine o boala transmisibila pe cale sexuala.

Herpesul genital poate fi periculos pentru viitorul copil. Acesta risca sa fie contaminat. Aceasta contaminare poate da nastere unei encefalite extrem de grave.

Mama va trebui sa ia toate masurile de igiena posibile, pentru a nu contamina copilul.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>