Alimentatia complementara sau diversificarea alimentatiei

Termenul de diversificare a alimentatie se refera la trecerea treptata de la o alimentatie exclusiva sau predominant lactata la alimente consistente oferite sugarului cu lingurita, etapa obligatorie in evolutia copilului, pregatind astfel cerintele perioadelor urmatoare.

Varsta optima a introducerii alimentatiei complementare este cea de 6 luni, varsta la care echipamentul enzimatic, alergii alimentare, etc. sunt mult atenuate.

Introducerea in ultimii ani a termenului de alimentatie complementara, in locul celui de alimentatie diversificata, folosit in trecut, acorda indirect pondere alimentatiei naturale sau celei cu formule de lapte imbogatite special adresate sugarului.

Indiferent de tipul de aliment complementar (aliment introdus in cadrul diversificarii), trebuie respectate cateva conditii si anume:

- sugarul sa fie perfect sanatos;

- sa se foloseasca lingurita;

- alimentul nou sa fie introdus progresiv, incepand cu cateva lingurite;

- sa existe un ragaz de 4 pana la 7 zile (interval socotit optim pentru eventualele fenomene de alergie alimentara);

- sa nu se introduca in aceeasi zi doua alimente noi;

- sa se evite folosirea inainte varstei de 8 luni a fainurilor cu gluten (grau, orez, ovaz, secara), preferandu-le pe cele de porumb, orez, tapioca;

- nu se adauga sare in alimentatie, pana la varsta de 2 ani ai copilului;

- alimentul nou introdus va fi propus si nu impus;

- mesele cu alimente noi vor fi completate cu lapte de mama.

De la varsta de 6 luni, alimentele complementare vor inlocui progresiv o masa de lapte. Initial acoperirea necesarului unei mese se face prin insumarea alimentului complementar cu lapte de mama sau lapte formula pana la inlocuirea totala a laptelui cu un aliment consistent.

Alimentele complementare oferite acopera mare parte a alimentelor componente a piramidei alimentare.

De regula, pentru sugarul cu greutate corporala normala primul aliment introdus va fi piureul de legume (morcovi, cartof, dovlecel, telina, pastarnac, patrunjel, frunze verzi, salata, stevie, spanac).

Ideal este prepararea piureului de legume la oala sub presiune sau abur, cu mixarea cat mai fina a legumelor fierte cu putina zeama, pana la consistenta unei smantani groase. Initial piureul va fi dat ca atare, urmand sa fie imbogatit in cateva zile si in mod progresiv cu:

- unt sau ulei de masline;

- carne de pasare / vita / curcan, oferita de 4 ori pe saptamana;

- frunze crude (tocate foarte marunt) de marar si / sau patrunjel verde, pentru aportul de vitamina C;

Ulterior piureul de legume se poate imbogati cu brocoli, fasole verde, mazare.

Galbenusul de ou va fi oferit progresiv de maxim 3 ori/saptamana, fiert 10 minute, in zilele de piure fara carne.

Este recomandat ca pestele alb fara oase sa fie oferit copilului in jurul varstei de un an.

Piureul de legume va inlocui treptat mesele de lapte oferite in intervalul orar 12-14.

A II-a masa complementara va inlocui masa de lapte oferita de obicei la orele 9 sau 10 si va fi formata din fructe. Fructele vor fi pasate sau rase pe razatoarea de plastic / sticla.

Fructele oferite sugarului sunt diverse (mere, banane, suc de portocale, pere, piersici, caise, pepene galben, avocado).

Se vor evita pana la un an fructele recunoscute cu potential alergic (capsune, zmeura, fragi, kiwi).

Atentie! Nu se va adauga zahar in mancarea copilului!

Prezentul material este oferit pornind de la recomandarile Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu”



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>