Utilizarea corecta a scaunului de masina din punct de vedere al sigurantei: 8 greseli de evitat (partea 2)

Greseala nr. 4

Scaunul pentru sugari este orientat spre spate, dar nu este la 45°

Testeaza scaunul: multe scaune pentru copii au un sistem incorporat care va spune cand scaunul este montat la un unghi incorect. In multe dintre cazuri, parintii monteaza scaunul de masina intr-o pozitie prea dreapta. Daca scaunul nu are un sistem de indicare a pozitiei corecte, incercati sa procedati dupa cum urmeaza: pliati o bucata de hartie de forma patrata pentru a forma un triunghi, apoi puneti latura cea mai lunga a triunghiului pe partea din spate a scaunului auto, unde sugarul se sprijina cu spatele. Apoi priviti latura de sus a triunghiului. Daca aceasta este in principiu paralela cu solul, este bine. Daca e inclinata notabil in orice alta directie, atunci inseamna ca trebuie sa reglati scaunul din nou.

Pericolul montarii incorecte: caile respiratorii ale bebelusului sunt inguste, avand diametrul unui pai de suc. Daca scaunul de masina orientat spre spate este montat gresit, aplecat inainte, capul copilasului poate atarna inspre fata, obturand caile respiratorii ale acestuia.

Cum puteti corecta montarea gresita: in timp ce multe sisteme de siguranta sunt inclinate inspre spatele masinii, pentru confortul pasagerilor adulti, scaunele pentru copii sunt proiectate pentru instalarea pe o suprafata plata, dreapta. Unele scaune de siguranta sunt echipate cu un piedestal ajustabil pentru o reglare corecta in montare. Daca nu aveti unul, il puteti improviza dintr-un material pe care sa-l pozitionati sub partea unde copilasul isi tine picioarele. In acest mod se corecteaza pozitia sistemului de siguranta.

Greseala nr. 5

Folosirea incorecta a clemei de fixare

Clema de fixare ar trebui sa fie la nivelul axilei, de-a lungul sternului copilului. Clema de fixare asigura centurile in pozitia corecta.

Cand clema de fixare este intr-o pozitie incorecta, centurile pot aluneca usor de pe umerii copilului, si exista riscul ca in cazul unui accident acesta sa nu ramana fixat in siguranta in scaunul de masina.

Ca sa fiti siguri ca totul este ok, verificati pozitia clemei de fixare de fiecare data cand puneti centurile copilului in scaunul de masina.

Greseala nr. 6

Centurile de siguranta sunt trecute prin orificii gresite

Cele mai multe sisteme de siguranta sunt proiectate cu trei seturi de orificii pentru centuri: cele doua de jos sunt pentru montarea scaunului cu fata inspre spatele masinii, iar setul de sus este pentru motarea cu fata inspre sofer. La cele mai multe sisteme de siguranta, odata ce scaunul este montat cu fata inspre sofer, doar orificiile de sus au ranforsarea necesara pentru a tine centurile in siguranta in cazul unei eventuale coliziuni. Totusi, parintii inverseaza uneori pozitia scaunului, fara sa ajusteze centurile corespunzator.

Pericolul este ca in cazul unei coliziuni, atunci cand copilul este asezat cu fata inainte, o centura din orificiul de jos poate trece prin scaun.

Ca sa prevenim montarea incorecta, sfatul specialistilor este sa citim cu atentie instructiunile de montare si daca nu suntem siguri sa intrebam importatorul / distribuitorul de la care am achizitionat sistemul de siguranta.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>