Dezvoltarea neuromotorie a nou-nascutului si sugarului in perioada 0-24 luni

Perioada 0-3 luni este importanta pentru dezvoltarea copilului tau, aducand modificari multiple si rapide in evolutia sa.

Inca de la nastere vei sesiza ca bebe este usor incordat, avand un tonus muscular crescut (isi tine pumnisorii stransi, coatele flectate, genunchii usor flectati). Aceasta postura va fi mentinuta pe durata primelor trei luni de viata, ca o prelungire a pozitiei intrauterine, tonusul diminuandu-se progresiv pana la sfarsitul perioadei. Tocmai din acest motiv mobilitatea copilului va fi destul de redusa, cele mai ample miscari fiind cele alternative de flexie-extensie de la nivelul membrelor inferioare (le va strange si intinde).

Incepand cu luna a doua de viata, controlul capului se va imbunatati progresiv, in asa fel incat spre sfarsitul celei de-a treia luni va mentine „postura papusii”, adica sprijinit pe antebrate si coate isi va mentine capul ridicat si va privi stanga-dreapta.

In  perioada 4-6 luni, bebe devine din ce in ce mai mobil, principalele achizitii fiind rostogolirea si pozitia sezand.

In aceasta perioada are un control bun al capului si se misca mai mult deoarece este mai relaxat decat in lunile anterioare. Din acelasi motiv isi foloseste din ce in ce mai bine mainile.

Copilul va incepe sa se rostogoleasca, initial de pe burtica pe spate (daca a fost pozitionat pe burtica destul de des in primele 3 luni de viata) si apoi in sens invers. Cei care nu agreeaza pozitionarea in decubit ventral se vor rostogoli mai intai de pe spate, insa pana la sfarsitul perioadei se vor rostogoli bine.

Dupa cea de-a 4-a luna reuseste sa extinda coatele, astfel incat poate sa stea pe burtica cu bratele extinse si sa urmareasca bine ceea ce se intampla in jurul sau.

Incepand cu varsta de 5 luni copilul poate fi pozitionat progresiv in sezand, pentru ca pana la 6 luni sa poata sta in fundulet sprijinit.

7-10 luni este perioada in care copilul va sta bine in fundulet, se va tara, se va ridica si va merge in „4 labe” si se va ridica in picioare. Dupa cum vedeti, va face multe achizitii motorii intr-o perioada relativ scurta, obiceiurile de pana acum modificandu-se rapid.

La 7 luni va sta bine in sezand fara ajutor si cu reactii de echilibru, putand sa se joace mult in aceasta pozitie fara sa cada.

Pe la 8 luni se poate ridica din decubit dorsal in sezand fara sprijin, iar spre sfarsitul lunii a 8-a apare reflexul de „pregatire pentru saritura”, sau extensia protectoare a bratelor. Este o etapa foarte importanta in dezvoltarea copilului, dupa acest moment el reusind sa se protejeze cu bratele si palmele extinse atunci cand va cadea.

La 9 luni, copilul se va ridica in „4 labe”, iar intre 9 si 10 luni se va ridica in picioare, sprijinindu-se de mobilier sau de picioarele dumneavoastra.

La 10 luni va merge in „4 labe”, se va ridica frecvent in picioare si va reusi sa faca pasi pe langa mobilier sau pereti.

11-24 de luni este perioada in care copilul  tau va face achizitii motorii importante si foarte asteptate: in sfarsit va incepe sa mearga si va deveni independent.

La 11 luni copilul va merge bine in „4 labe” si va mentine cateva secunde ortostatismul fara sprijin. Se deplaseaza insa destul de mult lateral, tinandu-se de mobila.

Incepand cu 12 luni copilul va avea un echilibru mult mai bun in ortostatism si va incepe sa mearga independent, initial dezechilibrande-se usor, ca pe la 15 luni sa mearga singur fara probleme.

Pana la 24 de luni va merge foarte mult, va explora, se va juca si se va dezvolta, ajungand sa urce si sa cobare singur scarile si sa alerge fara sa mai cada.

Mami, vei sesiza ca vor exista, in functie de posibilitatile individuale, abateri de la cele descrise mai sus (in plus sau in minus). Pentru a se alinia acestui model de dezvoltare, copilul poate fi stimulat printr-o serie intreaga de pozitionari, miscari si manevre, dar mai ales prin sedinte de Baby Gym.

Pentru mai multe informatii despre acestea, accesati www.kinetobebe.ro

Informatii furnizate de Kinetoterapeut Principal

CONSTANTIN ION FELICIAN

Director Executiv CENTRUL KINETOBEBELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>