Jurnal post-eveniment: Somnul nu este optional! Somnul este o necesitate fiziologica majora

Asa cum anuntam intr-un articol precedent, miercuri, pe 14 iunie, a avut loc seminarul „Ai grija de somnul copilului tau!”, un eveniment dedicat in intregime somnului copiilor nostri, cu unul dintre cei mai admirati si influenti specialisti in domeniu, d-na Doctor Mihaela Oros, Coordonator al Centrului de Somnologie Pediatrica Regina Maria.

Prezentam, in randurile urmatoare, un sumar al celor mai importante idei si aspecte discutate cu parintii prezenti la eveniment, pentru aceia dintre voi care nu ati putut ajunge la seminar.

De cele mai multe ori, ai o idee destul de clara despre cauzele care iti tin copilul treaz pana tarziu in noapte sau care il impiedica sa doarma linistit pana dimineata. Insa, nu toti “hotii de somn” sunt usor de recunoscut.

Stresul este considerat de cei mai multi experti in somnologie ca fiind principalul factor perturbator al somnului, pe termen scurt. De asemenea, factorii biologici si stilul de viata afecteaza considerabil calitatea somnului, in special la copii si adolescenti.

Multe dintre obiceiurile referitoate la rutina de somn sunt influentate de o lipsa de intelegere a importantei somnului. Acest lucru, combinat cu un stil de viata aglomerat si o viata sociala activa, duce la o apreciere si mai scazuta a somnului.

Iata obiceiurile care afecteaza calitatea somnului copilului si adolescentului:
•    Ore de somn neregulate in timpul saptamanii si in weekend. Acest obicei deregleaza ceasul intern al organismului (ritmul circadian). Atunci cand copilul se trezeste tarziu duminica, poate avea un inceput de saptamana mai greu la scoala.
•    Supraincarcare senzoriala / multitasking. Schimbarea atentiei de la teme la tehnologie, la retelele de socializare si din nou la teme conduce la o activitate haotica si ineficienta a creierului. Seara, creierul nu mai reuseste sa se relaxeze si sa induca organismului acea stare de somnolenta de care copilul are nevoie pentru a adormi.
•    Folosirea dispozitivelor electronice prea aproape de ora de culcare. Lumina albastra emisa de dispozitivele electronice inhiba secretia de melatonina, hormonul care ne ajuta sa adormim.
•    Rezolvarea temelor seara tarziu. Creierul obosit lucreaza mai lent si ineficient, ceea ce inseamna ca adolescentul va petrece mai mult timp decat de obicei pentru a-si face temele. Astfel, va intarzia si mai mult ora de culcare.
•    Practicarea exercitilor fizice prea aproape de ora de culcare. Acest obicei creste temperatura corpului si nivelul de cortizol, ceea ce intarzie ora de culcare. Copilul se va simti plin de energie si va adormi cu dificultate. Incurajeaza copilul sa duca o viata activa, insa explica-i ca este indicat sa-si faca execitiile cu cel putin 2-3 ore inainte de ora obisnuita de culcare.
•    Folosirea patului pentru mai multe activitati. Patul trebuie folosit numai pentru dormit, deoarece in acest fel organismul se obisnuieste sa intre in starea necesara pentru a adormi ori de cate ori copilul se va aseza in pat. Utilizarea tehnologiei si realizarea altor activitati (mancat, citit, privitul la televizor) din pat transmite creierului mesaje mixte si confuze.

Recomandarea expertilor este sa inveti copilul sa practice toate aceste activitati in alte camere si sa mearga in dormitor numai atunci cand este pregatit pentru somn.
•    Consumul de stimulente dupa-amiaza tarziu sau seara. Cofeina, bauturile energizante sau alcoolul au un impact semnificativ asupra calitatii somnului si nu sunt recomandate la o ora apropiata de ora de culcare.

•    Se stie ca adolescentii prefera sa stea treji pana noaptea tarziu si se trezesc cu greu dimineata devreme. Nu e de mirare ca aproximativ 80% dintre adolescenti nu dorm suficient, dupa cum arata statisticile Fundatiei Nationale a Somnului din Statele Unite ale Americii.

•    Fiecare persoana are nevoie de un anumit numar de ore de somn pentru a-si indeplini sarcinile din timpul zilei. Necesarul de somn variaza de la o persoana la alta, iar copiii si adolescentii au nevoie de mai multe ore de somn decat adultii, deoarece sunt in plin proces de crestere.

•   Cei mai multi adolescenti au nevoie de aproximativ 9 ore de somn pe noapte, intre 9 ore si 9 ore si 45 de minute, in functie de varsta pentru a-si mentine un nivel optim de vigilenta pe timpul zilei. Insa putini beneficiaza de un somn odihnitor.

•    De ce dorm adolescentii mai putin decat ar trebui?

Fiecare persoana are un “ceas” intern care influenteaza temperatura corpului, ciclurile de somn, pofta de mancare si schimbarile hormonale. Procesele biologice si psihologice care urmeaza ciclul acestui “ceas” intern de 24 de ore formeaza ritmul circadian. 

Odata cu debutul pubertatii, “ceasul” intern al adolescentilor incepe sa se modifice, perturband programul de somn si orele la care adolescentii se simt somnorosi. In plus, hormonul asociat somnului, numit melatonina, este secretat tot mai tarziu In timpul serii.

Alti factori care perturba somnul adolescentilor:
•    Schimbari hormonale
•    Program foarte incarcat
•    Viata sociala activa
•    Intelegere gresita a importantei somnului

De cat somn au nevoie copiii?

  • Infant – 14-15 ore
  • Copii mici (1-3 ani) – 12-14 ore
  • Prescolar  (3-6 ani) – 11-13 ore
  • Scolar  (7-11 ani) – 10-11 ore
  • Adolescent  – 9-10 ore

Conferinta a fost organizata de compania Ella Congress & Events.

Multumim tuturor companiilor care ne-au sprijinit in organizarea acestui eveniment: Babylino, Crystal Dental Clinic, Editura Philobia, Sipet de Sidef, Solaris Plant, House of Cookies si La Fantana.

Si nu in ultimul rand, multumim tuturor partenerilor media: Femeia.ro, Mami.ro, Revista Ioana, Tonica.ro, ROmedic.ro, Centruldeparenting.ro, Zecelucruri.ro, Stilulmeudeviata.ro, Mamaareblog.blogspot.ro, Blog.hopasus.ro, Recreativo.ro.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>