Concediul pentru cresterea copilului va suferi modificari majore

Avand in vedere subiectul de interes pentru noi, ca parinti, dorim sa va atragem atentia asupra unui proiect de act normativ, adoptat pe 30 martie 2016, prin vot decisiv, de catre deputati.

In acest document se vorbeste despre faptul ca parintii vor putea sa beneficieze doar de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, iar indemnizatia lunara aferenta acestuia va avea doar o limita minima.

In prezent, parintii trebuie sa opteze ori pentru concediu pana cand copilul implineste un an, ori pentru concediu pana cand copilul implineste doi ani, iar indemnizatia are si limite maxime.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a trecut de Senat in septembrie 2015, iar pe 30 martie 2016 a fost adoptat si de Camera Deputatilor. Asta inseamna ca documentul mai are nevoie doar de semnatura presedintelui Klaus Iohannis pentru a se aplica.

Persoanele care, in ultimii doi ani (fata de un an, cat se prevede acum) de dinaintea nasterii copilului, au obtinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni, vor beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani. In plus, spre deosebire de regulile actuale, vor putea sa ceara intrarea in concediu si persoanele care castiga bani din silvicultura si piscicultura.

In prezent, conform OUG nr. 111/2010, parintii trebuie sa opteze ori pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap), ori pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Astfel, deoarece deputatii au adoptat proiectul, parintii vor beneficia de o durata unica a concediului de crestere a copilului.

In ceea ce priveste indemnizatia lunara, aceasta va avea in continuare un cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa aceasta va avea doar limita minima, nu si maxima, ca in momentul de fata. “Indemnizatia lunara (…) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevede initiativa legislativa care va ajunge in perioada urmatoare la promulgare. In acest fel, parlamentarii sunt de parere ca se va asigura un sprijin real pentru cresterea si ingrijirea copiilor.

Dispozitiile legale actuale stabilesc ca indemnizatia are un cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si limitele minime si maxime sunt raportate la indicatorul social de referinta (ISR – care momentan are un cuantum de 500 de lei). Mai exact, pentru concediul de crestere pana la varsta de un an (respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap), indemnizatia lunara este de cel putin 1,2 ISR si cel mult 6,8 ISR (adica minimum 600 de lei si maximum 3.400 de lei), iar pentru concediul de crestere pana la varsta de doi ani, indemnizatia lunara este de cel putin 1,2 ISR si cel mult 2,4 ISR (adica minimum 600 de lei si maximum 1.200 de lei).

Proiectul de lege va urma sa se aplice incepand din data de 1 iulie (dupa cresterea, la 1 mai, a salariului minim de la 1.050 la 1.250 de lei), ceea ce inseamna ca indemnizatia va avea un cuantum minim de 1.062,5 lei. Acesta se va aplica inclusiv parintilor care la momentul respectiv se vor afla deja in concediul de crestere.

Nivelul indemnizatiei va fi majorat, potrivit actului adoptat pe 30 martie 2016, cu 1.062,5 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

In alta ordine de idei, parintii aflati in concediul de crestere care vor opta pentru o revenire mai rapida in campul muncii vor primi lunar un stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima aferenta concediului, adica 531,25 lei. In prezent, stimulentul de insertie are un cuantum lunar de 1 ISR, adica 500 de lei.

La fel ca in prezent, oricare dintre cei doi parinti ai copilului va putea sa ceara intrarea in concediul de crestere si stimulentul de insertie.

Important! In forma pe care a adoptat-o Senatul anul trecut, propunerea de act normativ prevedea ca persoanele care alegeau concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani urmau sa primeasca in primul an cel putin 600 de lei si cel mult 3.400 de lei. Astfel, abia in al doilea an cuantumul maxim urma sa fie de doar 1.200 de lei. Totusi, deputatii au ales sa renunte la aceasta varianta.

Indemnizatiile celor aflati deja in concediul de crestere vor fi recalculate.

Mai precis, persoanele aflate in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (ori trei ani, in cazul copilului cu handicap) sau in plata stimulentului de insertie, precum și in concediul fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani isi vor putea modifica optiunea in baza unei cereri si a actelor cu care se dovedeste suspendarea realizarii veniturilor impozabile pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani (respectiv trei ani).

Referitor la parintii aflati in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare se va face din oficiu, in baza documentelor folosite la acordarea acestui drept.

Atentie! Proiectul de lege NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.

Articol preluat de pe avocatnet.ro Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>