De ce acte avem nevoie noi, parintii, pentru inscrierea copiilor la gradinita

Luna mai bate la usa si odata cu ea si inscrierea la gradinita a copiilor nou-veniti. Aceasta se va putea face conform calendarului Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS). Termenul limita este 1 august, insa autoritatile vor permite inscrierea in invatamantul prescolar si dupa aceasta data, in masura in care vor mai exista locuri libere.

Perioada in care se va face inscrierea copiilor nou-veniti in invatamantul primar, pentru anul scolar 2015-2016, a fost hotarata de minister la sfarsitul saptamanii trecute. Aceasta este cuprinsa intre 11 mai si 01 august, insa gradinitele au libertatea de a-si stabili propriile intervale de timp pentru inscriere, in masura in care este respectata perioada comunicata de MECS.

“Perioadele de inscriere si reinscriere la nivelul fiecarei gradinite si orarul aferent vor fi stabilite de conducerea respectivelor unitati de invatamant. Ambele categorii de informatii vor fi afisate la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru a fi cat mai accesibile parintilor si publicului interesat. In masura in care este posibil, informatiile vor fi publicate si pe site-urile gradinitelor (daca exista) si, eventual, pe site-ul inspectoratului scolar judetean”, este precizat intr-un comunicat de presa recent al ministerului.

Pentru a ne inscrie copiii in invatamantul prescolar, avem nevoie de o serie de documente. Conform Regulamentului de organizare si functionare a invatamantului prescolar (aprobat de minister prin Ordinul nr. 4464/2000), actele sunt:

-          cererea de inscriere;

-          adeverinte cu veniturile parintilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru gradinitele cu program prelungit si saptamanal);

-          o copie a certificatului de nastere al copilului (certificata de directoare);

-          fisa medicala;

-          avizul epidemiologic;

-          actele pentru dovedirea indeplinirii conditiilor de departajare (daca este cazul).

Unele gradinite pot sa ceara si alte acte. De aceea, recomandabil este ca parintii sa se intereseze din timp, la unitatea de invatamant prescolar la care vor sa-si inscrie copiii, cu privire la documentele necesare, dar si la perioadele exacte de inregistrare.

Atentie! Gradinitele de stat n-au dreptul sa ceara taxe de inscriere, iar discriminarea de orice fel este interzisa.

Inainte de etapa inscrierii copiilor nou-veniti se desfasoara etapa reinscrierii celor care frecventeaza gradinitele in prezent si care o vor face si in viitorul an scolar. Aceasta a inceput pe 27 aprilie si se va termina cel tarziu pe 10 mai. Desi 01 august este termenul-limita, parintii isi vor putea inscrie copiii si dupa aceasta data, insa doar daca mai exista locuri libere.

Dupa ce se va termina reinscrierea, se arata in anuntul MECS, locurile libere ramase vor fi ocupate dupa cum urmeaza:

-          in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) si grupa mica (copii de doi-trei ani);

-          in limita locurilor ramase si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care gradinitele le aplica atunci cand exista mai multe solicitari decat numarul de locuri (de exemplu: apropierea de domiciliul copilului, existenta unui frate/a unei surori al/a copilului, inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea, parinte/tutore unic intretinator de familie, existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului).

Conditiile generale de departajare se aproba de catre fiecare gradinita in parte, acestea urmand sa fie puse la dispozitia celor interesati. De asemenea, unitatile de invatamant prescolar trebuie sa afiseze capacitatea institutiei, numarul de locuri pentru anul scolar 2015-2016 (pe grupe de varsta) si numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil.

Copiii pot fi transferati de la o gradinita la alta, potrivit Regulamentului invatamantului prescolar, in baza cererii parintilor si cu avizul celor doua unitati. Iar, in alta ordine de idei, scoaterea unui copil din evidenta gradinitei se face in caz de boala infectioasa cronica, cu avizul medicului, sau in cazul in care acesta absenteaza nejustificat timp de doua saptamani consecutive.

Important! Asa cum dispune Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, la momentul inscrierii, gradinitele incheie cu parintii un contract educational ce include drepturile si obligatiile partilor.

Cum sunt organizate gradinitele

Invatamantul prescolar de stat este gratuit, conform regulamentului amintit mai sus, iar acesta este organizat, in gradinite, pe grupe constituite in functie de varsta copiilor sau nivelul de dezvoltare globala a acestora.

“Pentru asigurarea continuitatii intre invatamantului prescolar si cel primar, se organizeaza si se generalizeaza treptat grupa pregatitoare pentru scoala. In situatii specifice, se pot organiza grupe combinate cuprinzand copii de niveluri diferite de varsta si de dezvoltare”, scrie in actul normativ. Totodata, gradinitele pot avea grupe cu profil artistic, sportiv, grupe de limbi moderne etc.

Referitor la organizare, unitatile de invatamant prescolar pot fi:

-          gradinite cu program normal (cinci ore pe zi), care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala;

-          gradinite cu program prelungit (zece ore pe zi), care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala, dar si protectia sociala (hrana, supraveghere, odihna);

-          gradinite cu program saptamanal, care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala, dar si protectia, hrana, supravegherea si odihna celor care provin din medii sociale si familii defavorizate.

“In situatii deosebite, gradinita de copii poate functiona cu grupe integrate (orar normal cu orar prelungit si/sau orar saptamanal) indiferent de programul solicitat de parinti, respectandu-se prevederile legale in vigoare. Organizarea acestora se face in functie de solicitarile parintilor, de conditiile materiale de functionare si de nivelul de protectie si educatie pe care le necesita copiii”, mai prevede regulamentul.

In unitatile cu program prelungit si saptamanal, parintii trebuie sa plateasca o anumita contributie pentru asigurarea hranei copiilor. Iar in situatia in care acestia absenteaza o anumita perioada de timp, contributia se recalculeaza.

O grupa de prescolari include, in medie, 15 copii, dar nu mai putin de zece si nici mai mult de 20.

Important! Prescolarii din gradinitele de stat si particulare autorizate / acreditate au dreptul la asistenta medicala, psihologica si logopedica gratuita, conform Legii nr. 1/2011, in cabinete medicale, psihologice si logopedice scolare sau in unitati medicale de stat.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>