Obligativitatea folosirii scaunelor auto pentru copiii

De maine, vineri, 6 februarie 2015 intra in vigoare noile prevederi referitoare la transportarea minorilor.

Noile completari referitoare la transportarea copiilor cu varsta de pana la trei ani sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015.

Asa cum spuneam si in articolul publicat pe blogul nostru in data de 8 octombrie 2014, nerespectarea de catre soferi a acestor dispozitii este egala cu trei puncte de penalizare.

Astfel, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.

Aceeasi regula este valabila si pentru copiii care au peste 135 cm inaltime, insa pentru acestia mai exista si varianta purtarii centurii de siguranta.

“Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul”, stabileste HG nr. 11/2015.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Hotararea de Guvern recent publicata introduce si unele exceptii de la obligatia de a fixa copiii in dispozitive specifice si de la cea de a purta centura de siguranta.

Mai exact, obligatiile privind dispozitivele de fixare nu se aplica atunci cand este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Exceptia se aplica si atunci cand copiii sunt scutiti de medic de la purtarea acestor sisteme de siguranta. Insa este obligatorie supravegherea copilului de catre o alta persoana in afara de sofer.

Atentie! Soferul este obligat sa aiba asupra sa certificatul medical de scutire si in acesta trebuie sa fie mentionata afectiunea pentru care este contraindicata purtarea sistemelor de siguranta si durata de valabilitate.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>