Lectia sanatatii orale se invata de mic

Copilaria este etapa descoperirilor, dar si a acumularilor de priceperi si obisnuinte, care le asigura celor mici dezvoltarea armonioasa pe mai multe planuri. Obiceiurile sanatoase se deprind de la o varsta frageda, de aceea parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita modului in care ii familiarizeaza pe copii cu conceptele “abstracte”, precum igiena orala si prevenirea problemelor dentare.

Igiena dentara incepe chiar inainte de aparitia dintilor. Prima vizita a copiilor intr-un cabinet de stomatologie poate fi deseori intarziata de simpla temere provocata de cuvantul “doctor”, dar si de lipsa unor programe de igiena si profilaxie promovate in gradinite si scoli. In acest sens, familia are rolul de model si factor declansator al increderii.

“Dintre produsele alimentare, dulciurile asociate cu produse fainoase, adica preferatele copiilor, au efectul cel mai nefast asupra dintilor lor. Cum copiii nu sunt constienti de riscurile implicate, ramane tot in sarcina parintilor sa limiteze frecventa si durata consumului de dulce”.

Cariile si gingivita pot fi evitate numai daca li se impune celor mici o igiena orala corecta dinainte ca dintii de lapte sa inceapa sa se schimbe. Chiar daca dintii de lapte vor fi inlocuiti, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie tratati intr-un mod responsabil. Cariile evolueaza foarte repede la copii atat la suprafata, cat si in profunzime, astfel ca netratarea dintilor la timp poate avea repercusiuni grave prin dispersarea infectiei in sange.

In plus, acomodarea timpurie cu cabinetul stomatologic si cu medicul joaca un rol important in psihologia copilului si a adultului care va deveni. Vizitele periodice la medicul stomatolog, alaturi de parinti, faciliteaza acest lucru si ajuta copilul sa nu dezvolte teama de dentist, pentru momentul in care va fi nevoie de un consult propriu-zis.

“Odata cu aparitia dintilor, se poate folosi o periuta cu peri moi si pasta de dinti fluorurata. Incepand cu varsta de 2-3 ani, copilul trebuie initiat intr-o tehnica de periaj adecvata. Periajul se face de minim 2 ori pe zi: dimineata si, obligatoriu, seara, inainte de culcare, fara a mai consuma altceva. Daca apar carii, acestea trebuie tratate cat mai curand”, recomanda medicul specialist in stomatologie pentru copii, al Swiss Ecodent Clinic.

Pedodontul (medic specialist in stomatologie pentru copii) explica micilor pacienti care este rolul stomatologului si al instrumentelor utilizate, folosind un limbaj specific varstei lor. Astfel, copilul dumneavoastra se va simti confortabil, asimiland totul cu joaca - activitatea principala a copilului. Odata ce micutul dumneavoastra se obisnuieste sa aiba o igiena dentara buna, medicul dentist (pedodont) va mai avea doar un rol de preventie dentara. Preventia dentara este cel mai bun remediu, si, de asemenea, reduce si frica de dentist.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>