Luna a 9-a

Gata, esti aproape de finalul acestui drum lung. Traiti impreuna de aproape 9 luni si, in sfarsit, vei ajunge sa-l cunosti pe bebe. Il iubesti deja, dar ceea ce simti acum nu este decat inceputul!

A 38-a saptamana de la prima zi a ultimei menstruatii

Despre viitorul tau copil

Lungimea lui este de 32 cm de la cap la coccis si de 46,5 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 2,650 kg. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 9,3 cm.

Pielea fatului nu mai este practic ridata, fiindca stratul subcutanat de grasime s-a ingrosat pe toata suprafata corpului. El este acum in intregime durduliu.

Imediat dupa nastere, circulatia sanguina a nou-nascutului devine total diferita de ceea ce era in faza intrauterina. Cauza se gaseste in faptul ca, inainte de nastere, placenta era cea care indeplinea functia plamanilor, ceea ce permitea ca majoritatea sangelui fetal sa-l ocoleasca. Dupa nastere, copilul devine complet autonom si tot sangele lui trebuie sa treaca prin plamani pentru a face schimb de oxigen si de dioxid de carbon.

Despre tine, viitoarea mama

Cel de-al patrulea examen prenatal

A. Istoric complet si examen fizic

1. Bilantul starii de sanatate a gravidei:

1.1. anamneza: boli ereditare transmisibile, prezentarea bolilor genetice, antecedente obstetricale, etc.;

1.2. examen general pe aparate: greutate, inaltime, tensiune arteriala, starea scheletului, etc.;

1.3. examen obstetrical (valve, tact vaginal).

2. Selectionarea gravidelor cu risc, completarea formularului de evaluare a riscului crescut.

B. Teste de laborator initiale:

Determinarea hemoglobinei si hematocritului;

  • Determinarea glicemiei;
  • Determinarea grupei sanguine si Rh;
  • Diagnosticul serologic al sifilisului;
  • Examen sumar de urina;
  • Examenul citobacteriologic al secretiei vaginale;
  • Eventual serodiagnostic al rubeolei si al toxoplasmozei;
  • Eventual ecografie.

Ultima vizita medicala cuprinde:

(a)    un examen obstetrical, in care sa se constate daca copilul continua sa se dezvolte normal; sa se prevada cum se va desfasura nasterea (dupa pozitia corpului copilului;dupa dimensiunile bazinului matern);

(b)   un examen general.

Pentru informarea ta

Nasterea cu interventii

In majoritatea cazurilor, nasterea se desfasoara normal. Dar, atunci cand apar complicatii, se iveste necesitatea unei interventii chirurgicale.

  1. Interventii cu instrumente

Forcepsul este destinat sa-l traga afara pe copil din corpul mamei, cand apar dificultati in momentul expulzarii. El se utilizeaza cand copilul este prea mare, cand este un copil prematur, cand s-a utilizat o anestezie peridurala sau cand se doreste pur si simplu evitarea unei expulzii lungi si obositoare.

  1. Interventii chirurgicale

Cezariana

Se practica in cazul sarcinilor cu risc crescut (daca mama sufera de diabet, herpes genital, hipertensiune arteriala, insuficienta renala, toxoplasmoza, listerioza).

Ea se mai practica si la mamele cu anumite deficiente ca: bazin prea stramt, daca placenta acopera partial sau total colul uterin, daca cordonul ombilical iese primul si este obturat de capul copilului, daca prezentatia copilului este transversala sau de tipul faciala sau frontala.

Se poate intampla ca cezariana sa fie decisa in timpul travaliului, cand nasterea treneaza si dureaza prea mult. Cel mai adesea se intervine sub anestezie generala. Dar, in ultima perioada se practica si anestezia peridurala.

Mama se poate ridica inca de a doua zi si va putea sa mearga dupa 2-3 zile. Firele cusaturii se scot in a 7-a zi si mama poate parasi maternitatea intre a 10-a si a 12-a zi.

Epiziotomia

Reprezinta o incizie a peretelui vaginal si mai ales a muschilor subiacenti ai perineului, practicata de medic in momentul expulziei, pentru evitarea unei ruperi a acestora. Ea se practica in momentul in care capul copilului este deja vizibil la nivelul vulvei.

Cele 2-3 zile ce urmeaza epiziotomiei sunt destul de dificile, deoarece provoaca durere in pozitia asezat.

Trebuie sa treaca 3-4 saptamani pana cand cicatricea sa devina cu totul insensibila.

Epiziotomia este o interventie importanta, deoarece, evitand ruperea muschilor perineului, se pastreaza o buna continenta urinara si anala si o buna tonicitate a peretilor vaginului.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>