Continuare luna a 8-a de sarcina

A 35-a saptamana de la prima zi a ultimei menstruatii

Despre viitorul tau copil

Lungimea lui este de 28 cm de la cap la coccis si de 42 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 2,100 kg. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 8,8 cm.

Inghite mult lichid amniotic si urineaza mult. Meconiul, constituit din resturi celulare si grasimi continute in lichidul amniotic, impreuna cu mucusul si bila care se deverseaza din vezica biliara, se acumuleaza in intestinele lui. Acolo formeaza o materie verzuie sau negricioasa, groasa si vascoasa, pe care bebelusul o va elimina dupa nastere.

Meconiul este reperat in lichidul amniotic prin amnioscopie. Examenul se practica in apropierea termenului, doar in cazul cand exista suspiciuni in ce priveste o suferinta fetala, ca urmare, de exemplu, a unei boli infectioase contractate de mama. El consta in aprecierea lichidului, privit prin membranele ce delimiteaza cavitatea amniotica.

Fatul se intoarce, daca nu a facut-o deja, si isi plaseaza capul in partea cea mai stransa a uterului. La 95% dintre copii, aceasta este orientarea. In consecinta, la nastere, capul este cel ce apare primul.

Despre tine, viitoarea mama

Exista o crestere continua a uterului pe tot parcursul sarcinii, atat in volum, cat si in greutate. Acum, uterul este cu circa 1 kg mai greu.

Sfaturi

A treia vizita medicala

La aceasta vizita se urmareste:

-          sa se controleze daca dezvoltarea fatului este normala;

-          daca colul este inca inchis si  evaluarea starii de sanatate a mamei;

-          sa se aprecieze daca prezentatia este craniana;

-          sa se aprecieze forma si dimensiunile bazinului.

A 36-a saptamana de la prima zi a ultimei menstruatii

Despre viitorul tau copil

Lungimea lui este de 29 cm de la cap la coccis si de 43 cm de la cap la picioare. Greutatea lui este de 2,200 kg. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 9 cm.

Bebelusul are acum contururi rotunjite si fata intinsa. Cea mai mare parte a ridurilor au disparut, pe masura ce straturile de grasime s-au depozitat sub piele.

Daca este fata, ovarele n-au coborat inca in abdomen. Ele vor migra abia dupa nastere.

In cursul dezvoltarii, pot surveni defecte minore, vizibile la nastere. De exemplu, o pata sau o alunita, careia i se spune “semn din nastere”. Semnul din nastere nu este o tumoare si cresterea lui se realizeaza aproape cu aceeasi viteza cu a tesuturilor care il inconjoara. Poate fi atinsa orice parte a trupului, dar cel mai adesea apar pe pielea fetei, capului sau gatului. Unele semne persista toata viata, altele regreseaza mult si chiar dispar in timpul copilariei.

Despre tine, viitoarea mama

In acest stadiu al sarcinii, multe femei au contractii uterine periodice. Simt de obicei la partea de sus a uterului o intarire sau o tensionare, care se raspandeste si apoi dispare.

Sfaturi

Pregateste valijoara proprie si pe cea a copilului. Nu uita de acte, de lenjeria ta (camasi de noapte, sosete, halat, sutiene, chiloti, prosoape) si de obiectele personale de toaleta.

Pentru informarea ta

Contractiile uterine

Uterul este un muschi constituit din mai multe tipuri de fibre, care, contractandu-se, vor juca un rol important in nastere.

Declansarea contractiilor

Cauza precisa care determina contractiile nu se cunoaste. Sunt totusi cunoscuti un numar de factori declansatori:

-          factorii hormonali (prin secretia unui hormon hipofizar al fatului, nivelul de progesteron al mamei scade brusc. Acest lucru determina secretia unui nou hormon de catre hipofiza mamei, ocitocina, care declanseaza contractiile uterului);

-          factorii mecanici (distensia uterului intr-un anumit moment declanseaza secretia de prostaglandine. Capul copilului, prin presiunea exercitata de contractiile uterului, apasa pe col).

Rezultatul contractiilor sunt:

-          deschiderea colului (la fiecare contractie, uterul trage colul in sus. Din aceasta cauza, el se scurteaza progresiv, pana dispare complet);

-          dilatarea colului (sub efectul contractiilor, colul se deschide putin cate putin. Dilatarea completa a colului corespunde unei deschideri de 10 cm in diametru);

-          impingerea copilului inainte (in momentul expulziei, contractiile au rolul de a impinge copilul spre exterior);

-          eliminarea placentei (la scurt timp dupa nastere, contractiile reapar; ele au rolul de a desprinde si expulza placenta).

A 37-a saptamana de la prima zi a ultimei menstruatii

Despre viitorul tau copil

Lungimea lui este de 30 cm de la cap la coccis si de 45 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 2,400 kg. Capul bebelusului are acum diametru de circa 9,2 cm.

Fatul excreta circa 25-30 ml de urina pe ora, cam cat doua linguri. Aceasta urina este eliminata in lichidul amniotic in care se scalda.

Lichidul amniotic se gaseste in interiorul a 2 saci: un sac extern, corionul, care inconjoara sacul intern, amniosul. Cei doi saci sunt atat de strans lipiti, incat dau impresia unuia singur. Ei formeaza membranele. Impreuna formeaza punga apelor.

Cand membranele se rup, de obicei in timpul travaliului nasterii, lichidul se scurge in exterior prin colul in curs de dilatare si vagin. Astfel, serveste ca lubrefiant, facilitand trecerea copilului.

Placenta are in prezent suprafata totala de 10 m patrati. Diametrul ei este de 20 cm si grosimea de 3 cm. Cantareste circa 500 de grame. Aceasta extraordinara crestere decurge din nevoia enorma de schimburi de hrana si deseuri intre mama si copil.

Despre tine, viitoarea mama

Simti probabil o anumita greutate, tensiuni si dureri difuze in partea de jos a abdomenului. Durerile se datoreaza relaxarii articulatiilor bazinului. Greutatea care apasa la baza abdomenului este chiar a copilului, care incepe sa coboare in bazin.

Sfaturi

Nasterea in bune conditii este dorinta fiecarei femei. Pentru a te prezenta destinsa, atunci cand copilul isi anunta sosirea si pentru a naste in conditii optime:

-          nu te lasa coplesita de temeri;

-          nu te gandi la tine;

-          cultiva relaxarea.

Pentru informarea ta

Un obstacol de trecut: bazinul matern. Capul este partea cea mai voluminoasa a copilului. Dupa ce el a trecut de un obstacol, restul corpului il urmeaza fara dificultate. In traversarea bazinului intervin simultan mai multe elemente:

-          malebilitatea capului copilului;

-          relaxarea articulatiilor bazinului mamei;

-          contractiile uterului, care imping copilul inainte.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>